From Gramophone’s website

“This project was the culmination of years of planning and preparation. It all started in 2016 when our client expressed his passion for the film version of Stargate and the subsequent television series Stargate SG1 at one of our events. With the help of AcousticSmart and Mike from Michael Sheehan Builders/Fabricators, we created a space that emulated the interior of the Egyptian temple from the film. One of the greatest challenges was to equip the walls with the proper acoustical characteristics while maintaining the look of rough-cut blocks of stone. This was accomplished by 3D laser printing on rolls of fabric that clipped onto all four walls over sound absorptive material."

"Mike’s background in set design coupled with the design teams at AcousticSmart and Gramophone worked tirelessly for 16 months to complete the project. The relief work on the interior of the entryway doors alone took three weeks to complete, and the statues, torch sconces, and the hieroglyphics were all custom fabricated. Needless to say, the client is ecstatic with the results.”

timeline
Tapered Columns

The design called for tapered columns which would emulate sandstone. 9 total columns: 5 engaged, or ‘half’ columns at the perimeter, and 4 ‘whole’ columns within the theater space.

timeline
Lightweight EPS Foam

Lightweight EPS foam would be used to hold the tapered shape, and textured plaster, fortified with Portland cement would make a hard, durable outer shell.

timeline
Heiroglyphics

Heiroglyphics were layered into the plaster for a ‘relief’ effect. Scenic paint and aging treatment would supply the necessary ‘weathering’ to give the room some Ancient Egyptian verisimilitude.

timeline
Thick Solid Wood Doors, with Heiroglyphic Details

The 100” x 60” theater entry opening was outfitted with (2) massive 29” x 98” x 2.5” thick solid wood doors, with Heiroglyphic details in relief, painted gold on the inside.

timeline
Housing for the Sony Projector

The housing for the Sony projector and Fiber optic light source was a cavernous header unit which loomed over the polished, solid concrete countertop.

timeline
Custom Stenciles

All hieroglyphic details were custom stenciled and hand painted.

timeline
‘Torch’ Wall Sconces

The ‘Torch’ wall sconces were individually hand fabricated with distressed lumber, stained, and given a flame-proof topcoat.